Nieuws

Relationele veiligheid van levensbelang: suïcidale jeugdigen in gesloten jeugdzorg
Jeugdigen met suïcidaliteit voelen zich vaak onbegrepen en kijken somber naar de toekomst. Tegelijkertijd hebben de hulpverleners soms moeite om tot hen door te dringen en zien ze suïcidepogingen niet aankomen. Hoe is het om in zo’n situatie te leven en werken? En wat werkt dan nog? Over die vragen boog onderzoeker Shireen Kaijadoe zich tijdens haar promotieonderzoek over suïcidaliteit in de gesloten jeugdzorg. Het antwoord reikt verder dan het bieden van de juiste hulp.

Van zorgstapeling naar overzicht: de kracht van vertragen in jeugdhulp
In de jeugdhulp zien we vaak dat gezinnen vastlopen in een netwerk van zorg en ondersteuning. In veel gevallen komt dit door het zogenaamde ‘zorg stapelen’: het blijven toevoegen van zorginterventies. Annemiek Ruiterkamp, procesregisseur bij BOEG, werkt dagelijks met complexe casuïstiek.

Eerste hulp bij uithuisplaatsing: een buddy als steunpilaar voor ouders
Een uithuisplaatsing is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor de jeugdige, maar ook voor ouders. Emoties, onzekerheid en praktische vragen stapelen zich op. Uit het onderzoek ‘Ouders helpen ouders’ blijkt dat ouders vaak onvoldoende worden betrokken bij het proces van uithuisplaatsing. Ingrid Schaap, bestuurder van Stichting OPP, en Truusje van Zanten, ervaringsdeskundige-ouder, vertellen over het belang van ouderondersteuning vanuit kennis en ervaring.

Instroom en uitstroom Essentiele Functies
In de afspraken die zijn gemaakt tussen 56 gemeenten en 15 zorgaanbieders over de essentiële jeugdhulpfuncties, is ook geregeld hoe verwijzers gebruik kunnen maken van de zorgvormen die zijn gecontracteerd. De instroom maar ook de uistroom is uitgewerkt in een handig document.

Gelders Aanmeldformulier Jeugdhulp
In de Gelderse regio's hebben we het aanmeldproces voor jeugdhulp vereenvoudigd. Er is één Gelders aanmeldformulier Jeugdhulp ontwikkeld, voor alle vormen van jeugdhulp. Zo wordt de administratieve last teruggedrongen.

Kleinschaligheid in de jeugdzorg: een kijkje achter de schermen bij Pactum
Binnen de jeugdzorg voltrekt zich een verandering: steeds meer woongroepen worden kleinschalig. Jeugdzorgorganisatie Pactum heeft als doel om volgend jaar maximaal vijf jeugdigen op alle groepen te hebben. Het verandert niet alleen veel voor de leefomgeving van de jeugdigen, maar ook in de zorgverlening. We krijgen een rondleiding op de hoofdlocatie van Pactum in Zetten.