Wanneer een jeugdige permanent uit huis wordt geplaatst, heeft dit grote gevolgen voor zijn of haar toekomst. Toch loopt een jeugdige soms zodanig vast in het gezin dat er geen andere oplossing lijkt. Het zorgtraject ThuisBest, een kortdurende opname gecombineerd met Multisysteem Therapie (MST), kan in zo’n geval uitkomst bieden. Trajectbegeleider Marloes Thonen-Frank van Pluryn vertelt wat er nog mogelijk is als uithuisplaatsing dreigt.

 

Rust en stabiliteit

ThuisBest is een zorgtraject voor jeugdigen tussen de 10 en 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Het zorgtraject wordt met name ingezet als uithuisplaatsing nodig is en het gezin niet meer openstaat om samen een nieuw behandeltraject in te gaan. De jeugdige wordt voor een korte periode uit de thuissituatie gehaald. “We nemen de jeugdige voor vier tot acht weken op”, vertelt Marloes. “Zowel de jeugdige als de ouders krijgen heel even de ruimte om bij te komen. Doordat ze letterlijk uit elkaar worden gehaald, krijgt het gezin weer rust en stabiliteit.”

 

Behandeling gericht op het hele systeem

Direct op de eerste dag van de opname wordt gestart met Multisysteem Therapie (MST). Deze systeemgerichte en evidence-based behandeling wordt al jaren ingezet in de jeugdzorg in ons land, maar is in Gelderland nieuw. Marloes benadrukt het belang van het betrekken van het systeem: “Als ouders bijvoorbeeld relatieproblemen hebben, dan richt de behandeling zich ook daarop. De behandelaren kijken vanuit een systemische bril naar het ontstaan en in stand houden van de gedragsproblemen. Doordat we de naasten om de jeugdige betrekken, zijn er aan het einde van het traject ook thuis dingen in positieve zin veranderd.”

 

Resultaten van ThuisBest

Wanneer we vragen naar de resultaten van ThuisBest, blijkt het antwoord tweeledig. “Over veel dingen binnen het traject zijn we tevreden. Aan de andere kant gaat het zó goed, dat ik weleens merk dat het de drempel verlaagt naar residentiële zorg. Ouders zien namelijk dat het beter gaat met hun kind als hij of zij niet thuis woont. Ik wil benadrukken dat een uithuisplaatsing ook altijd negatieve gevolgen heeft, zeker op de lange termijn. De meeste aanmeldingen wijs ik – na zorgvuldig overleg met de verwijzer – af, omdat ik denk dat een reguliere ambulante behandeling nog een optie is. ThuisBest moet beschikbaar blijven voor jeugdigen waarvan het zeker is dat uithuisplaatsen de enige optie is.”

 

Ruimte binnen ThuisBest

Nog niet elke jeugdzorgprofessional kent ThuisBest. Daarom een oproep: momenteel is er ruimte binnen het traject. Heb jij een jeugdige in gedachten waarbij alles al gedaan is en uithuisplaatsing niet te voorkomen lijkt? Verken de mogelijkheden met Marloes via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vanwege bereikbaarheid vanuit Arnhem geldt dat voor regio's Centraal Gelderland, Nijmegen en regioFV) of lees meer informatie op thuis-best.com