Over structurele inzet van ervaringsdeskundigheid in het RET.

We spoelen een paar weken terug in de tijd. In het Regionaal Expertteam (RET) FoodValley komt een jeugdige aan bod die een nieuwe woonlocatie nodig heeft. Uitvoerig worden de achtergrond, tijdslijn, betrokkenen en andere belangrijke factoren besproken. De voogden van de jeugdige, die de casus inbrachten, zijn bij het overleg. Net als een ervaringsdeskundige die de afwezigheid van de jeugdige en de moeder opmerkt.


Het RET wil juist dat ieders stem gehoord wordt. Daarop besluiten de voorzitter en de ervaringsdeskundige een gesprek met de jeugdige te plannen. Opnieuw nemen ze de vraag onder de loep, maar dit keer vanuit het perspectief van de jeugdige zelf. De ervaringsdeskundige slaagt erin om verbinding te maken en een vertrouwd gevoel op te wekken. Uit het gesprek blijkt al snel dat de ultieme wens is om weer thuis te wonen. Maar is dit te realiseren? Door eerdere ervaringen met hulpverlening houdt de moeder de deur dicht en tussen voogden en ouders is geen contact.

Door het fijne contact met de professionals besluit de jeugdige om de moeder te overtuigen om in gesprek te gaan. Dat lukt! Samen geven ze het een kans. Ze is wantrouwend, er is weerstand. Ondanks dat vertelt moeder haar kant van het verhaal. Ze ziet in dat de hulpverleners er zijn voor haar en haar kind. Ze komen tot een oplossing.

Eén van de ervaringsdeskundigen die betrokken was bij dit verhaal, is Steven Siebrand van TeamED16. Hij vertelt trots over de afloop: “Inmiddels woont de jeugdige weer bij de moeder. Met hulpverlening voor de jeugdige aan huis. Dit bleek een goed compromis voor alle partijen. Het was bijzonder om te zien dat de voogden zoveel vertrouwen hadden in het RET dat ze bereid waren om hun eisen te laten vallen. Nu doen we recht aan wat de jeugdige écht wil. Anders had diens toekomst er heel anders uitgezien.”

Dit voorbeeld laat op een sprekende manier zien wat het kan doen om ervaringsdeskundigen te laten aansluiten bij een RET. Wat Steven betreft, moeten zij structureel onderdeel worden. “Een ervaringsdeskundige kan de jeugdige en de ouders helpen om zich open te stellen. Op die manier komen we wél binnen. En komen we tot de beste oplossing.”

BOEG stimuleert het structureel inzetten van ervaringsdeskundigheid bij complexe casuïstiek. Elke regio doet dat anders. Op zoek naar handvatten om te starten? Lees de handreiking die Steven schreef uit naam van ervaringsdeskundigheidsorganisatie TeamED16, samen met JongerenNetwerk en Jeugdbescherming Gelderland.

 

Misschien ook interessante berichten