Kairos is een instelling voor ambulante forensische zorg. Vorig jaar verlaagde Kairos de leeftijdsgrens voor diagnostiek, consultatie en behandeling van 18 naar 16 jaar, in de hoop risicogedrag eerder te signaleren. 

Kairos is de plek voor jeugdigen die grensoverschrijdend of (dreigend) delictgedrag laten zien. Je kunt dan denken aan agressie, huiselijk geweld, vandalisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag. We spraken met regiomanager Walter Gerritsen om meer inzicht te krijgen.

 

Behandeling vanaf 16 jaar

Veel psychiatrische problemen ontwikkelen zich al voor het 24e levensjaar. Des te belangrijker dat zorg niet stopt zodra de jeugdige 18 wordt. Walter vertelt: “We zijn het er allemaal over eens dat we forensisch gedrag zo vroeg mogelijk moeten opmerken. Hoe eerder we met professionele hulp ingrijpen, hoe beter. Dit is niet alleen gunstig voor de jeugdigen zelf, maar je voorkomt ook dat ze anderen beschadigen. Dat is voor ons de voornaamste reden geweest om behandeling aan te bieden vanaf 16 jaar.”

 

Voorlopige resultaten

Vorig jaar behandelde Kairos al zo’n honderd jeugdigen. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend. Walter licht toe: “We zien tijdens en na behandelingen dat verbale en fysieke agressie vermindert of verdwijnt. Relaties binnen gezinnen worden hersteld, omdat er meer wederzijds begrip is. Ook geven we jeugdigen inzicht in hun risicofactoren, om op die manier de kans op herhaling te beperken. Zo blijven ze op het juiste pad.”

 

Je geduld bewaren

“De meeste jeugdigen vinden het maar onzin dat ze hier zijn. Contact leggen, een band opbouwen en het vertrouwen winnen is dan de eerste stap. Soms betekent dat uitgedaagd worden en je geduld bewaren.” Walter noemt een voorbeeld: “Er was een jongen die zijn lippen stijf op elkaar hield. Dan is het de uitdaging om jeugdigen te verleiden naar een moment waarop ze een afweging maken: gaat het iets opleveren als ik ga praten? Na een aantal gesprekken dacht hij: als jij dit met mij volhoudt, dan durf ik mijn verhaal wel te vertellen aan jou.”

 

Steviger inzetten op preventie

Kairos verdubbelde de capaciteit voor 2024 om aan de toegenomen zorgvraag te kunnen voldoen. Bovendien biedt dat kans om steviger in te zetten op preventie. “Soms zijn er jeugdigen die je nog niet gelijk als forensisch wilt bestempelen, maar die wel grensoverschrijdend gedrag laten zien. Laten we met elkaar proberen te verduidelijken waar dat gedrag vandaan komt. Aanvullend onderzoek, zoals het psychodiagnostisch onderzoek dat wij ook doen, helpt daarbij.”

 

Heb je een vraag over forensische zorg? Of twijfel je wat de beste behandelplek is voor een jeugdige? De behandelaars van Kairos staan klaar voor consultatie en overleg. Zij denken graag met je mee bij (complexe) casuïstiek waarin grensoverschrijdend gedrag een rol speelt. Neem contact op met Manon Hartelman of Laura Knoop-Munsterman via 026 - 352 97 77 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.