Op de locatie in Eefde van Pluryn hebben vanaf 1 augustus 2022 op drie groepen pilots gelopen.
Het betrof de Tornado, een jonge kind groep van 4 jeugdigen en de Amazone en Heliant. De laatste twee zijn hybride groepen d.w.z. dat er jeugdigen met en zonder machtiging verblijven, hier verblijven 6 jeugdigen op een groep. Tijdens de pilot is zowel gekeken naar de invloed van kleinschaligheid als hybride werken in een veilig, positief en lerend klimaat voor de jeugdigen.
Uitkomst pilot hybride groep- Amazone en Heliant
Gebleken is dat de volgende randvoorwaarden noodzakelijk zijn:
1) Jongeren dienen gedurende de behandeling in de instelling niet van groep te veranderen. Stabiliteit in de context en vertrouwen in het team is randvoorwaardelijk om te werken vanuit de relationele context. Dit zorgt voor daadwerkelijk daling van inzet dwang en drang.
2) Jongeren starten met een gesloten machtiging en werken naar een zo open als mogelijke context toe. Indien de jongeren aantoonbaar een aantal vastgestelde weken zonder gesloten machtiging op de groep kan verblijven, stroomt de jongere altijd uit naar een vervolgplek.
3) Een stabiel team en kleinschalige groepen.
4) Machtigingen worden voor een langere periode afgegeven waarin gedurende vaste momenten in de behandelcyclus wordt vastgesteld of deze machtiging van gesloten, naar voorwaardelijk, naar open kan gaan. Doel is zo open als mogelijk te werken met een maatwerk plan per jongere. Samenwerking met rechters en verwijzers is noodzakelijk voor succes.
Uitkomst Pilot jonge kind groep – Tornado
De pilot rondom de kleinschalige groep voor het jonge kind is geslaagd. Er werd relatief snel tot een relationele opbouw en stabilisatie gekomen waardoor werken naar openheid mogelijk was. Geleerd is dat de volgende factoren noodzakelijk zijn voor het werken in een kleinschalige context:
1) Focus op signaleringsplan vanuit verbindend gezag. Omdat er meer aandacht is, is er sprake van minder inzet van maatregelen. De medewerkers hebben meer ruimte en tijd voor observatie, waardoor ze beter kunnen handelen vanuit het signaleringsplan en daarmee de-escalerend werken vanuit verbindend gezag.
2) Lerend team. Het is belangrijk om met opleidingen medewerkers de mogelijkheid te geven te blijven leren en zich te verdiepen.
3) Mogelijkheden behandeling. de beschikbaarheid van therapieën en behandeling zijn een vereiste voor het laten slagen van kleinschaligheid. Pluryn heeft er voor gekozen om de behandelschil uit te bouwen, waardoor jongeren direct gebruik kunnen maken van de therapie waar behoefte aan is.
4) Uitbouwen dagprogrammering. in samenwerking met school is er ondersteuning van activiteiten onder schooltijd uitgebouwd. School is regiehouder onder schooltijd, leerdoelen staan centraal in of buiten de klas. Na schooltijd geeft de zorg vorm aan vrije tijd & recreatie, wederom in samenwerking met school, in de vorm van ‘clubjes’.
Gedurende het jaar heeft Pluryn meerdere kinderen doorgeplaatst gekregen vanuit andere JeugdzorgPlus aanbieders, omdat de kleinschalige groep voor het jonge kind de best passende zorg bleek voor deze kinderen.
De pilots bij Pluryn eindigen op 31 december 2023. De werkwijze wordt echter wel voortgezet waarbij het doorontwikkelen een belangrijk aspect is. Over het daarvoor geldende tarief zijn reeds afspraken gemaakt met de jeugdhulpregio’s.
Er zijn ook pilotgroepen bij Pactum. Deze lopen door tot eind 2024.
Meer informatie? Zie het Project Transformatie JeugdzorgPlus