Eind vorig jaar bouwde Pluryn-locatie Jan Pieter Heije een behandelgroep om tot kleinschalige groep. Een pilot, die onderdeel is van een grotere maatschappelijke beweging naar meer kleinschaligheid in de jeugdhulp.
Geen acht of negen jeugdigen op een groep, maar zes. Daarbij pakten ze ook direct het interieur van de woongroep aan. De steriele, witte gangen maakten plaats voor kleurrijke muurschilderingen. Wat heeft het hen tot nu toe opgeleverd? We gingen langs op het Jan Pieter Heije-terrein in Oosterbeek om het met eigen ogen te bekijken.
Veel fijnere plek
We worden verwelkomd op groep Saturnus. Hier ontvangen jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en autisme behandeling. Eenmaal binnen overheerst een relaxte sfeer. De één gaat door met schilderen, de ander blijft rustig op zijn stoel zitten. Deze kalmte is geen vanzelfsprekendheid, vertellen directeuren Ilja Ezinga en Marcel Nadorp. “Bij deze groep zag je regelmatig escalerend gedrag. Sinds de start van de pilot zien we een stevige daling in het aantal incidenten. Het is een veel fijnere plek geworden voor de kinderen.”
Aandacht voor hun rugzak
Het meest zichtbare onderdeel van de pilot is het terugbrengen van het aantal jeugdigen per groep. Dit brengt de sociale dynamiek naar beneden én zorgt voor meer persoonlijke aandacht. Marcel licht toe: “De ervaring leert dat de groepsleiding reageert op de plek waar de stress het hoogst is. Andere jongeren komen dan tekort. Je wilt juist dat de jeugdigen de aandacht krijgen voor de rugzak waarmee ze binnengekomen zijn.”
Meer tijd voor de behandeling
We staan in de woonkamer, terwijl de gedragswetenschapper ons uitleg geeft over het planbord. Hierop geven de kinderen hun dagindeling en emoties van die dag aan. Ook spreken we één van de begeleiders, die vertelt dat hij meer tijd overhoudt om zijn werk goed te doen. Marcel en Ilja zien dit ook. “De medewerkers hebben nu tijd om af en toe mee te gaan met de systemisch werker naar het gezin thuis. Dat geeft veel waardevolle inzichten, ook voor het dagelijks contact met het kind op de groep.”
Huiselijke sfeer
Eén van de kinderen neemt ons enthousiast mee naar boven. Direct valt de muurschildering met junglethema op in de hal. Ieder kind heeft zijn ‘eigen’ dier. Ook in de kleur van hun kamer hadden de kinderen een eigen stem. “Ze kozen zelf een kleur die ze mooi vinden en verffabrikant Flexa voegde daar samen met een interieurstylist een complementaire kleur aan toe. Medewerkers van Flexa kwamen zelfs vrijwillig een dag schilderen”, vertelt Ilja trots. “Dat vergroot de huiselijke sfeer enorm. Jeugdigen voelen zich meer thuis. Daar doen we het voor.”