Samenwerken bij eetstoornissen krijgt steeds meer vorm in Gelderland. Het Gelderse K-EET netwerk bestaat inmiddels meer dan een jaar. Wat heeft het netwerk tot nu toe opgeleverd? 

 We vroegen het aan procesleider Marjan de Lange en Wesley Hekhuizen, lid van de kerngroep.

Wat is K-EET?
Marjan: “K-EET, voluit de Ketenaanpak EETstoornissen, is een landelijk netwerk van professionals waarin we ons bezighouden met het verbeteren van de zorg voor kinderen en jongeren met eetstoornis. Daarbij zijn allerlei professionals en instanties betrokken, van de arts en de diëtist tot de GGZ en gezinsondersteuning. Een eetstoornis behandel je namelijk nooit alleen. We hebben elkaar heel hard nodig, het is heel belangrijk om er bij een eetstoornis op tijd bij te zijn.”

Naast het landelijke is er ook een Gelders K-EET-netwerk, bestaande uit zo’n 160 partijen en professionals. Wesley: “Binnen het Gelders netwerk hebben we een kerngroep met leden uit alle jeugdhulpregio’s. Hierin bespreken we hoe we het Gelders netwerk kunnen versterken. Het is een multidisciplinaire samenstelling, van kinderartsen tot psychologen en diëtisten. Als directeur van Prolis neem ik hier ook in plaats, omdat niet alleen poliklinische behandeling maar juist ook ambulante behandeling/begeleiding een belangrijke schakel is in de keten.”

Marjan vervolgt: “We zijn het afgelopen jaar maandelijks met de kerngroep bij elkaar gekomen en hebben twee bijeenkomsten voor het gehele netwerk georganiseerd, over de zorgstandaard Eetstoornissen en over netwerkvorming. Tijdens die laatste bijeenkomst hebben we een start gemaakt om op het niveau van de jeudhulpregio’s met netwerken aan de slag te gaan.

En waarom is dat? Ouders en jongeren hebben niets aan een Gelders netwerk. Zij hebben behoefte aan goede samenwerking in hun directe omgeving. Daarom willen we naast het Gelderse netwerk ook op regioniveau netwerken bouwen. Zodat mensen elkaar makkelijker vinden en beter samen de zorg kunnen dragen.”

Wat heeft K-EET tot nu toe opgeleverd?
Marjan: “Als procesleider hoor ik van betrokkenen bij K-EET terug dat het vanzelfsprekender wordt om met veel mensen samen te werken bij eetstoornissen. En dat K-EET zorgt voor meer zichtbaarheid van mooie regionale voorbeelden, die zich vervolgens verder verspreiden naar andere jeugdhulpregio’s.”

Wesley: “En mooie voorbeelden hebben we zeker. In regio Rivierenland bijvoorbeeld zijn huisartsen, specialistische GGZ en kinderartsen samen gaan kijken hoe te voorkomen dat kinderen en jongeren met een eetstoornis in de wachttijd problematisch ziek worden. Ze hebben een eigen netwerk opgezet om psychologen te ondersteunen met consultatie zodat de psycholoog zelf al aan de slag kan met de eetstoornis. Dat vind ik nou echt netwerkdenken!

Een ander mooi voorbeeld is de LibraZ-module die in Centraal-Gelderland al heel mooi van de grond is gekomen”, vervolgt Wesley. “LibraZ is een behandelaanpak voor kinderen en jongeren met een eetstoornis waarbij de somatische en psychologische behandelaren nauw samenwerken. Het delen van dit soort mooie voorbeelden via het K-EET-netwerk draagt zo weer bij aan de ontwikkeling van andere regio’s.”

Hoe kunnen jeugdprofessionals meer te weten komen over K-EET?
Marjan: “Voor vragen of meer informatie over K-EET kun je contact opnemen met Isabel van Esch, de nieuwe procesleider via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Na meer dan drie jaar betrokken te zijn geweest bij K-EET draag ik het procesleiderschap aan haar over.

Wesley vult aan: “Er is ook de LinkedIngroep Eetstoornissen Netwerk, waarin updates vanuit het K-EET-netwerk worden gedeeld. En voor praktisch en inhoudelijk advies is er de landelijke K-EETi hulplijn. Deze advieslijn is iedere werkdag bereikbaar tussen 12.00 en 13.00 uur via 085-760 3375. Of je nu huisarts of (GZ-)psycholoog bent, elke discipline mag naar dit nummer bellen.”

= dit artikel komt uit de BOEG Nieuwsflits van februari 2023 =

Misschien ook interessante berichten