Wat helpt jeugdigen die grensoverschrijdend of (dreigend) delictgedrag vertonen? Die vraag staat centraal in het evaluatieonderzoek van Maud Jonkhout naar de impact van Kairos Jeugd. Samen met Laura Knoop-Munsterman, projectleider en klinisch psycholoog bij Kairos Jeugd, blikt Maud terug op het onderzoek naar de eerste 1,5 jaar van Kairos Jeugd. Van de start tot en met het heden. Een periode waarin Kairos Jeugd zich verder ontwikkelde tot een waardevolle speler binnen de forensische jeugdzorg.
Meer dan ‘forensisch’
Kairos Jeugd biedt forensische zorg aan jeugdigen van 14 tot 23 jaar en consultatie door professionals voor jeugdigen vanaf 12 jaar. Deze jeugdigen vertonen grensoverschrijdend gedrag of lopen het risico daartoe, vaak in combinatie met problematiek zoals trauma’s, onveiligheid in de thuissituatie of psychische kwetsbaarheid. Kairos Jeugd heeft als doel om maatwerk te bieden aan deze jongeren op het gebied van diagnostiek en behandeling. De term ‘forensisch’ leidt vaak tot misverstanden. “Veel mensen denken dat Kairos Jeugd alleen de meest verontrustende gevallen behandelt, maar ze werkt juist ook met jeugdigen die nog niet met justitie in aanraking zijn gekomen,” legt Maud uit. Laura vult aan: “Forensisch roept bij velen het beeld op van jeugdigen die al meerdere veroordelingen hebben. Maar wat wij doen, is veel breder dan dat. We werken ook preventief om escalaties en delictgedrag te voorkomen.
Dromen over de toekomst
Mauds evaluatieonderzoek, uitgevoerd in opdracht van BOEG, had als doel de impact van Kairos Jeugd zichtbaar te maken, op te halen wat al goed werkt in hun aanpak en wat nog verder verbeterd zou kunnen worden. Ze sprak met jeugdigen, verwijzers en professionals binnen Kairos Jeugd en samenwerkende organisaties. De verhalen die ze ophaalde zijn hoopvol: jeugdigen voelen zich weer stabieler, nemen de regie over hun eigen leven terug en durven opnieuw te dromen over hun toekomst. “Veel jeugdigen gaven aan dat ze bij Kairos voor het eerst weer eigen regie en autonomie ervaren” vertelt Maud. “In andere instellingen werd hen dat vaak onbewust afgenomen, terwijl dat ook een stukje menselijkheid wegneemt.” Laura benadrukt: “Het belangrijkste is dat jeugdigen zich gezien en gehoord voelen. Vaak zijn ze opgegroeid in een omgeving van wantrouwen, en staan in overlevingsmodus. Kairos Jeugd biedt hen weer ruimte voor groei.”
De kracht van gecombineerde therapie
Wat Kairos Jeugd bijzonder maakt, is de unieke combinatie van gesprekstherapie met vaktherapie, zoals drama- of psychomotorische therapie. Deze combinatie blijkt effectief voor jeugdigen die het contact met hun lichaam zijn kwijt geraakt. “Jeugdigen met grensoverschrijdend gedrag ervaren vaak een disconnectie met hun lichaam,” legt Maud uit. “Via vaktherapie brengt Kairos Jeugd het herstelproces op gang. Daarbij maken de behandelaren écht contact met de jeugdigen, op een gelijkwaardige manier.” Laura voegt toe: “Veel van deze jeugdigen zijn gewend afgewezen te worden. Wij bieden hen ruimte om fouten te maken, maar stellen tegelijkertijd duidelijke grenzen.”
Zichtbaarheid als sleutel tot tijdige hulp
Hoewel Kairos Jeugd mooie resultaten boekt, bleek de beperkte zichtbaarheid van de organisatie de grootste uitdaging. Gemeenten en verwijzers vinden de organisatie niet altijd op tijd, waardoor jeugdigen soms te laat de juiste zorg krijgen. En dat terwijl vroegsignalering en preventie juist cruciaal zijn. “Forensische zorg is nu vaak gericht op het oppakken van hun leven na een veroordeling, maar wij willen juist eerder betrokken zijn,” zegt Laura. “Je kunt delictgedrag niet altijd voorkomen, maar wel risico’s verkleinen met tijdige hulp.” Om de impact te vergroten, adviseert Maud om de missie en aanpak van Kairos Jeugd actiever uit te dragen. “We moeten blijven herhalen wat we doen en waarom,” vult Laura aan. Daarom is Kairos gestart met een maandelijkse nieuwsbrief. Daarnaast maakt Kairos Jeugd inmiddels deel uit van de essentiële functies en zijn ze actief binnen de mobiele brigade en de integrale zorg.
Een open blik: samen verschil maken
Door tijdig signaleren, een gelijkwaardige aanpak en actieve samenwerking kan Kairos Jeugd jeugdigen met risicogedrag op een positieve manier ondersteunen. Maud sluit af: “Mijn oproep aan iedereen in de jeugdzorg: kijk met een open blik. Lees vooral de verhalen uit het rapport. Dáár zie je de groei, de menselijkheid, en de kracht en bevlogenheid van deze jeugdigen en de professionals om hen heen.”
Benieuwd naar het volledige onderzoek, inspirerende praktijkvoorbeelden en alle aanbevelingen? Lees het rapport van Maud en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een positievere toekomst voor deze jeugdigen.
Voor vragen of contact: voel je vrij om Laura te mailen via: