Een complexe echtscheiding is nu veelal gericht op bemiddeling tussen de ouders. Wat als de betrokken jeugdige meer een stem zou krijgen? Direct, vanaf het begin? Entrea Lindenhout staat aan de beginfase van een onderzoek naar de rol van een neutrale – ook wel groene – kindhulpverlener. We belden met Cathelijne Kreunen, die sinds een jaar die rol vervult, en Karin Geeraets, hulpverlener voor de ouders.
De belevingswereld van de jeugdige
Een echtscheiding heeft altijd grote impact, maar zeker als deze complex verloopt. Daarom spreekt Cathelijne vanaf het begin van het oudertraject met de jeugdige. Het idee is dat er vanuit de belevingswereld van de jeugdige gekeken wordt naar de situatie. “We werken er in de gesprekken naartoe dat het kind op zijn eigen manier iets kan aangeven bij de ouders. Dit kan in de vorm van een brief, het maken van een tekening, een gesprek of iets anders. Het gaat erom dat het kind zijn eigen stem kan laten horen. En zich, ondanks de complexe gezinssituatie, beter, sterker en meer gehoord voelt.”
Obstakels van hulpverleners
Volgend jaar start Entrea Lindenhout met het verzamelen van data in de vorm van vragenlijsten onder hulpverleners en jeugdigen. Het onderzoek begint bij de obstakels (de ‘last’) waar hulpverleners tegenaanlopen. “Wij hebben er last van dat wij wel de ouders zien in de echtscheidingssituatie, maar niet de jeugdigen. De jeugdige vanaf het begin een plek geven in het echtscheidingsproces is een nieuwe werkwijze. Een hele belangrijke stap”, vertellen Cathelijne en Karin.
Interne samenwerking
De samenwerking tussen de kindhulpverlener en de hulpverleners die er voor de ouders is, is ontzettend belangrijk. In die wisselwerking zitten kansen voor het gezin om te groeien. Cathelijne licht toe: “Doordat wij intern goed afstemmen, krijgen we meer zicht op hoe het écht met de jeugdige gaat. Voorheen zagen we wel de twee ouders aan tafel die hard aan het werk zijn, maar niet de jeugdige daarachter. Die zien we nu wel. Het één kan niet zonder het ander, is onze mening.”
Onderdeel van promotieonderzoek
Dit onderzoek is onderdeel van een groter geheel: het promotieonderzoek van Suzanne de Ruig naar circulaire jeugdzorg. Daarin wordt gekeken hoe de samenwerking tussen de verschillende betrokkenen – professionals, ouders, jeugdigen én JIM’s – beter vorm te geven is. Het onderzoeksteam van Cathelijne en Karin is één van de drie teams die vanuit de praktijk betrokken is en in kaart brengt in kaart wat huidige obstakels en wensen zijn. In een latere nieuwsbrief spreken we met Suzanne de Ruig over haar promotieonderzoek.