Landelijke Ketenaanpak Eetstoornissen, beter bekend als K-EET, wil dat (potentiële) eetstoornisproblematiek bij jeugdigen tot en met 25 jaar steeds eerder én beter herkend, begrepen en behandeld wordt. Wij gingen in gesprek met Isabel van Esch, procesleider van K-EET Gelderland, die zich hier dagelijks voor inzet.

Ketennetwerk voor zorg bij eetstoornissen

K-EET is een landelijk initiatief met 8 bovenregionale regio’s waarvan Gelderland er één is. De ambitie is om per Gelderse jeugdhulpregio een sterk ketennetwerk neer te zetten voor jeugdigen met eetstoornisproblematiek. K-EET is ontstaan vanuit een noodkreet. Isabel vertelt: “De zorg voor deze jeugdigen liep vast. Hoewel de oorzaken daarvan divers waren, zag je dat de knelpunten zich met name opstapelden aan het einde van de keten. Met K-EET spelen we hierop in door het versterken van het netwerk en de samenwerking tussen de verschillende partijen, iets dat essentieel is bij deze complexe problematiek. De tweede actielijn richt zich op het organiseren en verbeteren van de zorg.”

 

Betrouwbare informatie over eetstoornisproblematiek

De First EET kit is er voor de zorgprofessional, de jeugdige én de naasten. Het is een betrouwbare bron in de vorm van een website met informatie over eetstoornisproblematiek. Niet alleen over de inhoud is goed nagedacht, maar ook over de vorm. Isabel legt uit: “Op de website staan ervaringsverhalen, tips om signalen van eetstoornissen te herkennen en om hulp te zoeken. Ook voor de zorgprofessional is er veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld een signalenkaart, uitleg hoe je een veilige omgeving voor de jeugdige creëert en welke (vervolg)stappen je kunt doorlopen als er sprake is van een eetstoornis.” 

Bekijk de First EET kit hier.

 

Telefonische advieslijn voor de professional

K-EET is continu bezig om verbinden te leggen en faciliteert wat er nodig is om het netwerk te voeden. Daarom is de telefonische advieslijn K-EETi (Ketenaanpak Eetstoornissen Informatie) in het leven geroepen. “Professionals mogen altijd contact opnemen voor consultatie en advies”, roept Isabel op. “Stel, je vermoedt een eetstoornis bij een jeugdige, bel dan gerust onze experts voor overleg. Ook als je twijfelt over de richting binnen een behandeling.”  K-EETi is iedere werkdag bereikbaar tussen 12.00 en 13.00 uur via 085-760 3375.

 

Verspreid het woord

Inmiddels is een mooie basis gelegd en worden goede stappen gezet rondom de zorg bij eetstoornissen. Toch kent nog niet elke professional K-EET of de hulpmiddelen van K-EET. Wat kun jij als professional doen? “Verspreid het woord over de K-EETi-lijn en de First EET kit. Plaats bijvoorbeeld een linkje op jouw website. En, weet K-EET te vinden. Heb je een vraag over eetstoornissenzorg? Wil je een rol spelen in het netwerk? Of loop je ergens tegen aan? Weet dat K-EET de verbinding, kennis en hulp kan faciliteren.”