Een uithuisplaatsing is een ingrijpende gebeurtenis. Niet alleen voor de jeugdige, maar ook voor ouders. Emoties, onzekerheid en praktische vragen stapelen zich op. Uit het onderzoek ‘Ouders helpen ouders’ blijkt dat ouders vaak onvoldoende worden betrokken bij het proces van uithuisplaatsing. Ingrid Schaap, bestuurder van Stichting OPP, en Truusje van Zanten, ervaringsdeskundige-ouder, vertellen over het belang van ouderondersteuning vanuit kennis en ervaring.

Grote behoefte aan buddy

Stichting OPP (vanaf medio maart 'Like a buddy') zet zich in voor ouders van uithuisgeplaatste jeugdigen en biedt informele hulp via online ondersteuning en buddywerk. De behoefte aan een buddy – iemand met ervaring die meedenkt en ondersteunt – bleek groot uit de voorverkenning bij Jeugddorp de Glind. Truusje herkent deze behoefte uit eigen ervaring: “In die periode voelde ik me eenzaam en machteloos. Alles zelf uitzoeken én ondervinden; dat is zwaar. Hoe waardevol is het als iemand je begeleidt die precies hetzelfde heeft meegemaakt? Dat wat ik niet gehad heb, wil ik nu wel aan andere ouders geven.”

Structurele ondersteuning is ontzettend belangrijk

Onderzocht werd waar ouders in zo’n situatie behoefte aan hebben. De belangrijkste conclusies? Ouders voelen zich te weinig gehoord, niet betrokken genoeg en vaak buitengesloten in het proces van uithuisplaatsing. “Jeugdhulpverleners denken – vaak ten onrechte – dat ouders veel weten”, aldus Ingrid. “Met structurele ondersteuning, het liefst van een ouder met ervaring, voorkom je dat ouders overweldigd raken.” Truusje vult aan: “Denk bijvoorbeeld aan meegaan naar gesprekken met hulpverleners tot aan meelezen op rechtszaakverslagen. Wij zijn het netwerk dat ouders vaak niet hebben.”

Bij gebruik foto graag naam Josje Blok vermelden

v.l.n.r. Ingrid Schaap, Truusje van Zanten en Dagmar Halfhide (foto: Josje Blok)

 

Doorontwikkelen op kleine en grote schaal

Op kleine én grote schaal is Stichting OPP bezig met doorontwikkelen. Ingrid vertelt: “Binnen De Glind starten we met buddytrajecten: het werven, trainen en koppelen van buddy’s. Op landelijke schaal werken we aan een online buddyplatform. Een gratis site waar ouders zelf kunnen matchen met een buddy waarmee ze een klik voelen. Niet alleen voor ouders die al te maken hebben met een uithuisplaatsing, maar ook voor ouders die nog niet zo lang in de jeugdzorg zitten. Daarmee ondersteunen we ook op preventief vlak om uithuisplaatsingen te voorkomen.”

Het project 'Ouders helpen ouders' is een samenwerking tussen Stichting OPP, Zorgbelang Inclusief en Mijn Kind Uit Huis, met als doel ouders van uithuisgeplaatste kinderen te ondersteunen in de kwetsbare periode na een uithuisplaatsing.