De Verklarende Analyse helpt professionals om (achterliggende) oorzaken te begrijpen en op interventies te sturen. Een relevante stem hierin is die van Hilde Tempel. Zij was direct betrokken bij de opzet van één van de modellen.
Inverschillende beroepsvelden is het nut van een verklarende analyse (VA) inmiddels goed bekend. Samen met Hilde Tempel doken we in de kern van ons vak: de verklarende analyse.
Een goede VA is rond
Het maken van een VA is één, het maken van een goede VA is een tweede. Uit onderzoek blijkt dat professionals het maken van een analyse soms als te complex ervaren. Dat het om vakwerk gaat, beaamt Hilde. “Een goede VA moet ‘rond’ zijn. Hij moet begrijpelijk en navolgbaar zijn, zowel voor professionals als het gezin. Waar is de vraag ontstaan? Waarom blijft deze voortbestaan? Welke factoren spelen hierin een rol? Een goede VA geeft antwoord op die vragen. Zo bepaal je je vervolgstap.”
Kwaliteit van ons werk
“Het maken van de analyse is niet iets dat je van vandaag op morgen in de vingers hebt. Gun jezelf de tijd om je te ontwikkelen en maak voldoende vlieguren.” Hilde ziet daarin een verantwoordelijkheid voor iedere professional. “We hebben een vak geleerd en daar mogen we voor gaan staan. Het is onze verantwoordelijkheid om de kwaliteit van ons werk bespreekbaar te maken. Intervisie is daar zonder twijfel de beste manier voor.”
De VA als de standaard
Integrale analyses nemen een steeds meer centrale plek in de jeugdhulp in. Kijk bijvoorbeeld naar het onderzoeksrapport ‘Betrek mij gewoon!’, die het belang van een VA aantoont. Ook in het onderwijs is een verandering te zien. Een goede zaak, volgens Hilde. “Steeds meer opleidingen nemen de VA standaard op in het lesprogramma. Dit is nodig om de nieuwe generatie professionals goed voor te bereiden.”
Het gezin als belangrijkste factor
Bij het maken van verklarende analyse kan je niet zonder de input van het gezin. Hun betrokkenheid vormt samen met onze expertise de basis van de analyse. Die samenwerking ervaart Hilde als waardevol. “We zoeken samen naar de factoren die van invloed zijn op hun vraag, zonder te oordelen en met respect voor elkaar. Hierbij leren we veel van elkaar. Gezinnen kennen hun eigen situatie het beste, terwijl wij als professionals onze kennis inbrengen. Samen komen we tot een goed afgewogen keuze. Iets waar gezinnen recht op hebben, als je het mij vraagt.”
Meer weten?